Hormonbehandling i overgangsalderen

e3nfarve

I det danske sundhedsvæsen får du udleveret et syntetisk progestin til beskyttelse af livmoderen, hvis du skal have hormonbehandling i overgangsalderen og stadig har en livmoder. Dette progestin har dokumenterede bivirkninger. Den videnskabelige evidens viser, at hvis du i stedet kunne få naturligt progesteron, ville du slippe for disse bivirkninger. Denne mulighed har kvinder i Tyskland, Finland, Holland, England, Irland, Frankrig og Belgien. Det har de, fordi det til overflod er bevist, at naturligt progesteron ikke har de bivirkninger, som et syntetisk progestin har, og at naturligt progesteron er lige så effektivt til beskyttelse af livmoderslimhinden. Danske læger påfører med denne politik deres patienter en helt unødig risiko.

Naturligt progesteron er bedre end syntetisk progestin til hormon-behandling

Brystkræft

Det franske E3N-studie er et observationsstudie, der omfatter godt 80.000 kvinder efter overgangsalderen. Det viser, at de kvinder, der fik syntetiske progestiner sammen med østrogenbehandling, havde en øget risiko for brystkræft, mens kvinder, der fik naturligt progesteron, ikke havde en øget risiko.
Se undersøgelsen på PubMed

En undersøgelse, der omfattede knap 6000 kvinder op til menopausen, som stadig havde menstruation, viste, at kvinder, der manglede naturligt progesteron, havde en op til 10 gange så stor risiko for at udvikle brystkræft.
Se undersøgelsen på PubMed

Laboratorieforsøg bekræfter, at naturligt progesteron aktivt bekæmper kræftceller.
Se forsøg på PubMed


Et dansk studie med godt 10.000 kvinder viser, at behandling med østradiol og et syntetisk progestin giver en markant øget risiko for brystkræft. Særlig stor var risikoen ved tibolon (Livial), som ved længere tids behandling gav en 6-doblet risiko.
Se undersøgelsen i Wiley Library

Hjerte/kar-sygdomme

Et dobbelt-blindet, placebo-kontrolleret forsøg med mænd og kvinder mellem 50 og 60 år viste, at naturligt progesteron normaliserer et for højt blodtryk.
Se forsøget på PubMed

Artikel i Nature Medicine: En direkte sammenligning af det syntetiske MPA (Provera) med naturligt progesteron. Forsøg viser, at når østradiol gives sammen med MPA, øges risikoen for hjerte/kar-sygdomme, mens naturligt progesteron beskytter imod hjerte/kar-sygdomme.
Se forsøget på PubMed

Her en undersøgelse, der konkluderer, at naturligt progesteron forøger den gavnlige effekt på blodomløbet, og at kvinder med hjerte/kar-problemer bør vælge naturligt progesteron i stedet for MPA, da MPA øger risikoen for hjerteproblemer.
Se forsøget på PubMed


Måske får du at vide, at naturligt progesteron er “alt for svagt” til at beskytte livmoderen. Det er i så fald fordi den pågældende læge ikke kender den videnskabelige evidens på området. Her er nogle af de forskningsresultater, som viser, at progesteron er lige så effektivt til beskyttelse af livmoderslimhinden som et syntetisk progestin.

Progesteron beskytter livmoderen

Undersøgelse offentliggjort i det medicinske tidsskrift JAMA:
Resultater fra PEPI-forsøget, et 3-årigt randomiseret, dobbelt-blindet, placebo-kontrolleret forsøg omfattende 596 kvinder. Konklusionen er, at naturligt progesteron, her forkortet MP (micronized progesterone) beskytter livmoderslimhinden lige så effektivt som syntetisk progestin (her medroxy-progesteron-acetat, forkortet MPA) i forbindelse med østrogenbehandling.
Se den på PubMed

Større kliniske forsøg med hormonbehandling har helt droppet syntetiske progestiner. Det nyligt afsluttede KEEPS-studie omfattede 789 kvinder i østrogenbehandling – de fik alle naturligt progesteron, her Prometrium, til beskyttelse af livmoderen.
“…all women in the KEEPS were administered natural, micronized progesterone.”
Se beskrivelsen på PubMed
Læs mere om KEEPS-forsøget.

Dansk forsøg fra 1987, ledet af overlæger på Glostrup Hospital, brugte udelukkende naturligt progesteron til beskyttelse af livmoderslimhinden i forbindelse med østrogenbehandling. Lægerne konkluderer (sidste linje i teksten), at naturligt progesteron “ser ud til at være det rigtige ‘progestogen’ at bruge som supplement til transdermal østrogenbehandling,” blandt andet fordi det ikke hæmmer østrogenets gavnlige virkninger i modsætning til syntetisk progestin.
Se forsøget på PubMed