I januar 2015 udsendte Kræftens Bekæmpelse en pressemeddelelse, hvor de skrev, at ny forskning havde undersøgt ”sammenhængen mellem kvindelige kønshormoner” og risikoen for hjernesvulst – og at denne forskning havde vist en øget risiko for hjernesvulster. Men ”kvindelige kønshormoner” var slet ikke blevet undersøgt. Det var p-piller og hormonspiraler, der blev undersøgt, og der er ingen kvindelige kønshormoner i p-piller og hormonspiraler. Indholdsstofferne er ethinyl-estradiol og en række gestagener som medroxy-progesteron-acetat, norethisteron og levonorgestrel – stoffer, som kvindens krop aldrig har produceret. De produceres af medicinalfirmaer, og det er disse stoffer, der viser øget risiko for hjernesvulst – ikke de kvindelige kønshormoner.
Progesteron – som har den videnskabelige betegnelse P4 – er et af de kvindelige kønshormoner, som ikke findes i p-piller eller hormonspiraler. Så det danske studie viser derfor heller ikke en særligt øget risiko for hjernesvulst ved brug af ”progesteron,” som Kræftens Bekæmpelse skriver. For dette hormon er slet ikke blevet undersøgt i dette studie.
Fremtrædende forskere har længe været godt trætte af den form for sløseri med hormonerne. I 2007 udsendte ni af dem en erklæring i Novel Perspectives for Progesterone in Hormone Replacement Therapy:
Det behandlingsmæssige potentiale for progesteron i forbindelse med hormonbehandling er langt fra blevet værdsat. Der er to hovedgrunde til dette:
1) En udbredt uvidenhed om det naturlige progesterons virkningsmåde i kroppen – hvilket er ret overraskende i betragtning af, at det nu er 70 år siden, hormonet blev opdaget – og
2) uberettigede generaliseringer omkring virkningen af forskellige stoffer … De syntetiske progestiner har meget anderledes biologiske og behandlingsmæssige egenskaber end progesteron, og det, at man omtaler dem som en samlet gruppe, er ikke acceptabelt.
Blandt de ni forskere er den tidligere formand for det franske videnskabelige akademi, Baulieu, og lederen af det franske nationalinstitut for medicinsk forskning, Schumacher. De er godt trætte af, at hormonerne blandes sammen og ikke benævnes præcist.
Denne uberettigede generalisering trives altså i bedste velgående her 8 år senere, når Kræftens Bekæmpelse og forsøgets leder, David Gaist, kalder de hormoner, de har undersøgt, for “progesteron”. Det er direkte skadeligt for den videnskabelige forskning, når end ikke forskerne selv forstår at benævne de hormoner, de forsker i, med deres præcise betegnelser. Det bidrager til hovedløs frygt for enhver form for hormoner og til effektiv forplumring af forskningsresultaterne. For selv om ingen husker detaljerne, så husker vi alligevel, at der var ”et eller andet med, at progesteron øger risikoen for hjernesvulster, var der ikke?” Nej, det er der ikke. Men der var et dansk studie, som torsdag den 22. januar 2015 blev forkert formidlet af forskningslederen David Gaist og Kræftens Bekæmpelse.
I Landsforeningen for bedre hormonbehandling vil vi arbejde for, at sammenblandingen af hormoner og forskningsresultater hører op, og at både forskere, læger og medier bliver i stand til at skelne mellem hormonerne og omtale dem med deres præcise betegnelser, så forvekslinger undgås. For nej, det er ikke lige meget, hvad vi kalder hormonerne. Omfattende forskning, herunder ”Novel Perspectives”, viser, at netop progesteron (P4) rummer mulighed for hormonbehandling med færre bivirkninger og mindre risiko for brystkræft end de andre gestagener. Vi mener, det er vigtigt at udnytte disse muligheder, men det kan kun lade sig gøre, hvis vi alle – herunder forskerne og Kræftens Bekæmpelse – bliver i stand til at kalde hormonerne ved deres rette navn.