Syntetiske hormoner øger risikoen for sklerose

medscapeMS

Noget tyder på, at der er en direkte sammenhæng mellem brugen af p-piller og risikoen for at få sklerose. Det skriver Medscape Medical News. Konklusionen kommer i en ny undersøgelse, der fremlægges i slutningen af april ved en konference i American Academy of Neurology.

Uanset andre faktorer som alder, rygning og overvægt, var der en klart øget risiko for dem, der havde brugt orale præventionsmidler (p-piller) inden for de sidste 3 år i forhold til dem, der ikke havde, siger en af forsøgslederne, Kerstin Hellwig, MD, fra Kaiser Permanente Southern California.

Undersøgelsen omfattede 305 kvinder med Multipel Sklerose og viste, at brugen af p-piller inden for de sidste 3 år øgede risikoen for sklerose med 35%. Havde man brugt p-piller op til en måned før symptomerne viste sig, var den øgede risiko 50%. Kerstin Hellwig understreger, at der er behov for yderligere forskning, før man kan komme med specifikke anbefalinger. Men tidligere forsøg har vist en lignende sammenhæng.

P-piller består udelukkende af syntetiske hormoner, ofte ethinyl-estradiol kombineret med et syntetisk progestin som levonorgestrel. De syntetiske hormoner blokerer for kroppens naturlige hormoner, så de ikke kan udføre deres funktioner.

De naturlige hormoner østriol og progesteron viser til gengæld en evne til at beskytte mod Multipel Sklerose. Se “Biohormoner bekæmper sklerose”.