Aktuel forskning

- se også vores fokuspunkter og nyheder


Østriol og progesteron mod sklerose

Erfaringerne viser, at i de sidste 3 måneder af en graviditet forbedres symptomerne ved Multipel Sklerose ofte markant, og på dette tidspunkt er niveauerne af østriol og progesteron særligt høje. Det har fået forskerne til at afprøve, om disse to naturlige hormoner har en generelt positiv effekt på sygdommen. De foreløbige forsøg tyder på det. Et pilotprojekt i 2002 viste markante forbedringer af Multipel Sklerose ved tilførsel af østriol og progesteron.

Efter 6 måneder med østriol var omfanget af læsioner i hjernen faldet med 82%. Derefter stoppede behandlingen, og læsionerne vendte tilbage. Derefter blev der givet østriol og progesteron, og i løbet af 4 måneder var læsionerne reduceret med 88%. Omfanget af ny sygdomsaktivitet faldt tilsvarende. Der var ingen bivirkninger. Kilde: Annals of Neurology, 2002. (Grafik gengivet med tilladelse fra "Naturlig hormonterapi - du har et valg." Vingholm, 2014.)
Se forsøget på PubMed
Hent forsøget som pdf-fil.

 

KEEPS
Kronos Early Estrogen Prevention Study

KEEPS skulle give svar på spørgsmålene:
Beskytter hormonterapi mod åreforkalkning hos kvinder, der for nyligt var holdt op med at have menstruation - og er naturligt østradiol givet transdermalt (via huden) lige så sikkert eller mere sikkert end oral østrogen?

Studiet foregik over 4 år og involverede 728 sunde kvinder.
Gennemsnitsalderen var 52,7 år og der måtte ikke være gået mere end 3 år siden den sidste menstruation.
Kvinderne måtte ikke lide af hjerte/karproblemer, højt blodtryk eller højt kolesterolniveau eller være overvægtige.
De blev fordelt i 3 grupper: 1 gruppe fik syntetisk, oral østrogen og bioidentisk progesteron, 1 gruppe fik transdermal bioidentisk østradiol og bioidentisk progesteron og 1 gruppe fik placebo. Studiet begyndte i 2005 og blev afsluttet i marts 2012.
Progesteron blev givet cyklisk i form af pillerne Prometrium®, 200 mg 12 dage om måneden .

Studiet fokuserede på markører for hjertesygdom og åreforkalkning, hvor der var svage positive virkninger, men kvinderne havde heller ikke problemer, da studiet startede. Der var ingen negative virkninger eller bivirkninger af behandlingen, ingen øget risiko for blodpropper eller stigning i blodtrykket.

KEEPS studiet valgte at give bioidentisk progesteron af flere grunde. De skriver bl.a. i begrundelsen for at vælge progesteron:

"Den videnskabelige evidens fra observationsstudier viser, at syntetiske progestiner, herunder medroxy-progesteron-acetat (MPA), kan føre til en forringelse af de kognitive færdigheder og øget reduktion af tænkeevnen. Samtidig leverer forskningen stigende evidens for, at MPA blokerer for østrogens neurobeskyttende egenskaber og ikke kan beskytte mod nerveinfektioner. Modsat viser naturligt progesteron potentielt gavnlige effekter på neurologiske sygdomme og kognitive evner.
... Prometrium® (naturligt progesteron) har ikke været sat i forbindelse med negative virkninger i forbindelse med hjertesygdom, fedtomsætning eller venøse blodpropper og findes i en mikroniseret form, som øger optagelsen."

Hent beskrivelsen af forsøget som pdf-fil