Syntetiske hormoner øger risikoen for hjernesvulster
22.01.2015

Et dansk observationsstudie viser en øget risiko for hjernesvulster (gliomer) ved brug af p-piller og hormonspiral. Formidlingen af resultaterne bliver skæmmet af, at indholdsstofferne i disse præventionsmidler forveksles med de kønshormoner, som kvindekroppen selv producerer. Lederen af forsøget, David Gaist, udtaler således: »Vi håber, at dette studie vil føre til flere undersøgelser af sammenhængen mellem kvindelige kønshormoner og risikoen for gliomer."

Det er en usand fremstilling, idet studiet ikke har beskæftiget sig med de kvindelige kønshormoner. De findes ikke i p-piller og hormonspiraler. I overensstemmelse med vores fokuspunkt: Stop hormonforvekslingen har vores formand, Jens-Ole Paulin, reageret på pressemeddelelsen, der var udsendt af Kræftens Bekæmpelse, med en kommentar i netavisen 180grader: "Kræftens Bekæmpelse sløser med hormonerne". Den kan læses her.
 

 

Syntetiske hormoner øger risikoen for sklerose
12.03.2014

Noget tyder på, at der er en direkte sammenhæng mellem brugen af p-piller og risikoen for at få sklerose. Det skriver Medscape Medical News. Konklusionen kommer i en ny undersøgelse, der fremlægges i slutningen af april ved en konference i American Academy of Neurology.

Uanset andre faktorer som alder, rygning og overvægt, var der en klart øget risiko for dem, der havde brugt orale præventionsmidler (p-piller) inden for de sidste 3 år i forhold til dem, der ikke havde, siger en af forsøgslederne, Kerstin Hellwig, MD, fra Kaiser Permanente Southern California.

Undersøgelsen omfattede 305 kvinder med Multipel Sklerose og viste, at brugen af p-piller inden for de sidste 3 år øgede risikoen for sklerose med 35%. Havde man brugt p-piller op til en måned før symptomerne viste sig, var den øgede risiko 50%. Kerstin Hellwig understreger, at der er behov for yderligere forskning, før man kan komme med specifikke anbefalinger. Men tidligere forsøg har vist en lignende sammenhæng.

P-piller består udelukkende af syntetiske hormoner, ofte ethinyl-estradiol kombineret med et syntetisk progestin som levonorgestrel. De syntetiske hormoner blokerer for kroppens naturlige hormoner, så de ikke kan udføre deres funktioner.

De naturlige hormoner østriol og progesteron viser til gengæld en evne til at beskytte mod Multipel Sklerose. Se forskningssiden.

 

 

   

NYHEDER
FOKUSPUNKTER
FORSKNING